2021: Schimbul continuu de comunicare și cunoștințe în cercetarea universitară biomedicală

Promotorul proiectului: Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hatieganu“ Cluj-Napoca

Codul proiectului: 21-COP-0034

Parteneri: University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine (UASVM – Cluj-Napoca, RO); University of Iceland (UI – Reykjavik, IS); University of Oslo (UO – Oslo, NO)

Prezentul proiect abordează o problemă comună la nivel național în România, reprezentată de necesitatea creșterii nivelului cercetării doctorale prin colaborare internațională cu universități mai avansate în ceea ce privește oferta lor educațională – UI și UO. Citometria în flux are aplicații largi în medicina umană, precum și în medicina veterinară și reprezintă un instrument puternic de cercetare, precum și o metodă foarte fiabilă de diagnostic și monitorizare a rezultatelor terapiei în imunologie și hematologie. Prin urmare, este nevoie urgentă de a susține modulele educaționale la nivel universitar, axate pe formarea de vârf în cercetare și elaborarea unor proceduri standard de operare (SOP) internaționale, în cadrul unui curriculum modern, disponibil pentru toți studenții și doctoranzii, pentru a fi integrat în studiile lor.

Obiectivele propuse, elaborarea de articole științifice și de SOPuri de pe platforma în colaborare cu partenerii islandezi și norvegieni, le ușurează acestora munca de cercetare și clinică, prin utilizarea citometriei în flux. Au participat la mobilități în Islanda și Norvegia, un număr de 20 de studenți și doctoranzi, de la UMF Iuliu Hațieganu și USAMV Cluj-Napoca, împreună cu 16 membri ai personalului didactic. Aceștia au participat la traininguri și workshopuri în domeniul citometriei și și-au îmbunătățit substantial cunoștințele medicale. Cunoștințele dobândite îi vor ajuta la stabilirea cu mai mare ușurință și certitudine a unui diagnostic în bolile hematologice precum și instituirea mai rapidă a tratamentului de care vor beneficia pacienții.

Website